Náhrada stolního počítače - G40

Většina dnešních uživatelů notebooků se pohybuje od jedné zásuvky ke druhé. Je pro ně důležité to, že si svá data mohou kdykoliv sbalit do tašky a přenést. Berou si svou práci domů a svůj domov do práce. Většinou bývají připojeni ke klasickému rozvodu elektrické energie a jen výjimečně „jedou na baterie“. Takový je i Thinkpad G40.

Primárně byl zamýšlen jako náhrada stolního počítače. Nabízí se tedy otázka, zda bylo osazení stolním procesorem správným řešením. Skýtá v sobě mnoho výhod, ale i nevýhod. Díky němu se podařila snížit cena celé sestavy, ale také snížila výdrž akumulátorů. 

První dojmy

Na první pohled se jedná o klasický notebook značky IBM a ani po otevření není patrný žádný odklon od firemního designu. Zaujme velký displej (15 palců), který se dovede pochlubit rozlišením 1024*768 obrazových bodů, pod nímž je umístěn reproduktor. Na svou třídu je však zvuk nedostačující (mono, 1W). Přídavné reproduktory jsou nutností. Napravo od něj technici IBM umístili stavové diody informující o činnosti počítače, monitorující např. činnost bezdrátového připojení k síti (Wi-Fi), činnost pevného disku, nebo stav akumulátoru. Na druhý pohled zaujme svou mohutností. Je vskutku obrovský a velmi těžký.

Ale zpět k displeji. Jeho jas, brilantní podání barev a možnost sledovat obraz i z větších úhlů kalí u testovaného modelu výskyt jednoho vadného bodu. Za svůj život jsem se s tím setkal pouze u dvou zařízení. A to u tohoto ThinkPadu a fotoaparátu Canon nižší cenové třídy. Je pravda, že tento vadný bod je většinou nepostřehnutelný, ale je tam.  

Design

Pro notebooky řady ThinkPad je naprosto typický, nic na něm není zbytečné. IBM zůstává u léty prověřené konfigurace kláves i polohovacího zařízení, kterým je v tomto případě klobouček TrackPoint, jenž je tradičně umístěn mezi písmeny G, H a B. Osobní dojem z TrackPointu je výborný. Jeho používání je bezproblémové a citlivost perfektní. Za pár dní nebudete umět ovládat nic jiného. Kam se hrabe touchpad! Je to samozřejmě věc zvyku, ale u mne si tím IBM získalo několik bodíků.  

Tři tlačítka emulující standardní tlačítka myši jsou umístěna pod klávesnicí. Levé, pravé a prostřední. Prostřední je určeno ke scrollování. 

Nic pochvalného se ovšem nedá říct o celkovém designu notebooku. Je strohý, nenápaditý, dalo by se říci plně funkcionalistický. Jediným barevným oživením vnitřku zařízení je nálepka „intel inside“, „Designed for Microsoft® Windows®XP“ a červený TrackPoint. Červenému podtržení neušla ani tlačítka emulující standartní tlačítka myši umístěná pod samotnou klávesnicí. Výjimkou je klávesa „Enter“ která byla zvýrazněna neurčitým odstínem modré.

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy