Právě se nacházíte:

Lenovo 3000 C200

Tento týden se nám dostali do rukou dva notebooky od společnosti Lenovo. Jedná se notebooky z řad IBMThinkPad R60e a Lenovo 3000 C200. Oba notebooky jsme pořádně prozkoumali a podrobili je několika testům. Jako první Vám představíme notebook Lenovo 3000 C200.

Tenhle chlapík v ničem příliš nevyniká, ale vzhledem k jeho parametrům se není co divit. Základem tohoto notebooku je procesor Intel Celeron M 430, který běží na frekvenci 1733MHz. O grafiku se stará integrovaná 64MB grafická karta Mobile Intel(R) 945GM. Displej o velikosti 15" s maximálním rozlišením 1024x768 utvrdí v tom, že se nejedná o herní notebook, ale o pracanta, který se uplatní především pro kancelářskou práci, ale zvládá přehrávat i hudbu a video. Harddisk s kapacitou 80GB je v celku milým překvapením. Inu, místa není nikdy dost.

Notebook je dále vybaven DVD±RW mechanikou, čtečkou paměťových karet, síťovou kartou Ethernet, Wi-Fi a modemem. Nalezneme u něj 4 USB porty, analogový výstup pro monitor, ale i S-Video výstup.

Nyní se budeme věnovat rozmístění portů a různých zařízení na notebooku. Čelní strana je na obou krajích, tak jak bývá zvykem, vybavena reproduktory, a v jejím středu se nachází přepínač pro zapínání Wi-Fi a panel s diodami (zleva - indikace Wi-Fi, baterie, režim spánku). Na pravé straně notebooku se nalézá DVD mechanika, vstup pro mikrofon, výstup pro sluchátka, 3 USB porty a výstup pro monitor. U USB portů je třeba ocenit, že vzdálenost mezi nimi je dostatečná  a nehrozí, že by se nedaly použít najednou. Druhý bok je osazen čtečkou paměťových karet, PCMCIA slotem, čtvrtým USB portem a konektorem RJ45 pro LAN. To vše se nachází v přední polovině, zadní polovina je vyhrazena pro větrák. Na zadní straně vlevo se nachází konektor pro napájení a vedle něj je umístěn konektor RJ11 pro modem. Posledním výstupem, který jsem ještě nezmínil je S-Video výstup, který se nachází na zadní straně notebooku, úplně vpravo. Právě díky tomuto výstupu, lze notebook využít i k přehrávání filmů, které si na displeji moc nevychutnáte.

Notebook jsme si tedy popsali a vrhneme se na klávesnici. Ta je díky rozměrům notebooku 334 x 278 x 37 mm v celku kompaktní. Absence numerické klávesnice, je u notebooku běžná, a umístění kurzorových šipek pod klávesou Shift je také normální. Psaní na klávesnici je docela příjemné a dokonce není slyšet žádné vrzání, či praskání, které se občas vyskytne právě u levnějších modelů. Škoda jen, že se klávesy PageDown a PageUp nevešly do horních řad klávesnice, ale zaujímají místo u kurzorových šipek. Za výborné naopak považuji umístění klávesy Fn pro druhou funkci. U některých notebooků se stává, že je umístěna napravo od levé klávesy Ctrl a to mi nepřijde šťastné. Pod klávesnicí se nachází TouchPad, se kterým se mi opravdu dobře pracovalo. Za nedostatek ovšem považuji absenci rolovacího tlačítka.

U displeje stojí za zmínku snad jen to, že kloub je poměrně bytelný, a uživatel nemusí mít strach, že by nevydržel ostřejší zacházení. Podsvícení je v celku standardní a má 7 stupňů intenzity. Viditelnost z úhlů není nic moc, ale to je u notebooků této kategorie normální.

Co se designu týče, nejedná se o nic převratného, ale dobře provedenou klasiku. Víko notebooku je stříbrné a po jeho odklopení se objeví černá klávesnice. Z její černoty vystupují jen zelené indikační diody (zleva - CapsLock, NumLock, práce disku a power), které jsou umístěny nad ní, zhruba uprostřed notebooku, a stříbrná tlačítka nacházející se napravo od diod.  Jsou to tlačítka power, tlačítko pro spouštění Lenovo Care Tools a tlačítka pro ovládání hlasitosti. Notebook celkově působí bytelným dojmem a strohost jeho designu tento dojem jen utvrzuje.

Seznámení s notebookem máte tedy za sebou a můžeme přistoupit k testům. Jelikož se nejedná o notebook, který by byl určený pro práci s grafikou či na hry, tak jsme se výkonem v grafických aplikacích vůbec nezabývali a rozhodli jsme se otestovat věci, které jsou pro typický takovýto notebook důležitější.

Výkon procesoru
Whetstone (FPU) 2760 MFlops
Whetstone (SSE2) 3578 MFlops
Dhrystone 7281 Mips

Test pamětí
Latence: 102ns
ReadFloat: 2657,9 MB/s
WriteFloat: 1426,03 MB/s

Test harddisku
Sekvenční zápis: 28,43 MB/s; zatížení CPU 16%
Sekvenční čtení: 35,93 MB/s; zatížení CPU 3%
Náhodné čtení: 56 MB/s; zatížení CPU 32%

Test výdrže baterií
Při našem redakčním testu, kdy notebook běžel pod maximální zátěží, vydržel 1hodinu 52minut. To považujeme za celkem slušný výkon. Nakonec je to doba, za kterou se dá shlédnout i film.

Závěr
Lenovo 3000 C200 je v celku slušný notebook, jehož největším nedostatkem je relativně nízký výkon. Pokud ale chcete mobilní notebook, se slušnou výdrží baterií a vaším cílem není hrát hry, ale používat kancelářské programy a internet a občas si přehrát nějaký ten film, může pro Vás být tenhle kousek celkem slušným řešením.

Lenovo 3000 C200

Procesor: Intel Celeron M 430 – 1733MHz
Paměť: 512 MB (1x 512 DDR2-SDRAM)
Grafická karta: Mobile Intel(R) 945 GM 64MB
Harddisk: SATA 80GB; 5400rpm
Optická mechanika: DVD±RW Multiburner Dual Layer
Velikost displeje: 15" XGA TFT
Maximální rozlišení: 1024x768
Další: Wifi 802.11 a/b/g; Ethernet 10/100; polohovací zařízení touchpad; čtečka karet (SD/MMC/MS/xD/SD-pro); 4xUSB 2.0; S-Video out; IEEE1394; PCMCIA Card Bus 1 Type I/II; analogový výstup pro monitor
Baterie: 6ti článková Li-Ion baterie
Cestovní hmotnost: 2,8kg
Operační systém: Windows Vista Home Basic Edition
Cena: 16 000 Kč (bez DPH)

Doprovodný obrázek


Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy