IBM ThinkPad T42 a T42p – síla v eleganci

Nové modely notebooků ThinkPad T42 a T42p mají být vlajkovými loděmi elegantní série od výrobce IBM. Přírůstky do rodiny high-endových notebooků disponují nejen 15-ti palcovým dipslejem a osazením jádra Dothan ale celou řadou nečekaných možností.

Řada ThinkPad T Series

Hlavní myšlenkou nové řady notebooků od výrobce IBM ThinkPad T-Series, (která byla původně chápana jako elegantní nadstavba sérií Thinkpad G-series a Thinkpad R-series) je důraz na mobilitu a zvýšenou odolnost.

Nová série ThinkPad T

Modely notebooků ThinkPad T42p jsou momentálně nejtenčí a nejlehčí mobilní pracovní stanice na trhu. V nové sérii byly použity titanovo-kompozitové kryty, jež mají zajistit bezpečné uložení jemné elektroniky a odolat i silným nárazům. Kromě bezkonkurenční tloušťky 3,05 cm se může nový model pochlubit také jednou z nejdelších výdrží baterií. T42 a vylepšený T42p vydrží při běžném provozu až přes 6 hodin, což lze zvýšit zakoupením volitelné baterie. S těmi je možné prodloužit pracovní režim až na 9 hodin. Když porovnáme tuto výdrž s konkurenčními výrobky, dojdeme k závěru, že IBM se skutečně snaží přilákat právě ty uživatele, kteří potřebují mít notebook stále s sebou na cestách. To potvrdil v tiskové zprávě i víceprezident marketingu produktů IBM Personal Computing Division Bob Galush.

Nový draci T42 a T42p

Nové výrobky T42 a T42p nesou základní rysy typické pro tohoto výrobce. Jejich vzhled se příliš neliší od předchozích modelů IBM, a proto se k nám dostává opět velmi spolehlivý stroj skrytý pod černým, konzervativním designem. Zmíněná tloušťka 3,05 centimetru (u T42) bere dech a váha nepřesahující 2,4 kilogramů je příjemným zlepšením. V nové řadě jsou přítomny všechny osvědčené prvky usnadňující práci. Za zmínku stojí například žárovička ve víku displeje pro iluminativní osvětlení klávesnice, polohovací zařízení UltraNav zahrnující jak TouchPad, tak i TrackPoint nebo tlačítko pro snadnou správu systému IBM Acces.

Modely T42 a T42p jsou nabízeny ve dvou velikostních modifikacích. Tou první je model se 14-ti palcovým displejem s rozměry 311 x 255 x 26,6 mm a hmotností 2,22 kg. Větší model je vybaven 15-ti palcovým TFT o rozměrech 329 x 268 x 31-36 mm. Do váhy je nutné ještě započítat hmotnost optické mechaniky UltraBay Slim Drive.

Nové modely

Rozlišení displeje je v obou variantách buď XGA (1024 x 768 pixelů) nebo při vyšších konfiguracích SXGA+ (1400 x 1500 pixelů). Nové obrazovky mají navíc díky přesnější technologii FlexView jasnější obraz a nabízejí zorný úhel až 170° do všech směrů.

Dostatečné využití velkých displejů zaručuje spojení s vysoce výkonnou grafikou. Pracovní stanice jsou vybaveny kartami ATI Mobility Radeon 7500 s 32 MB video pamětí nebo ATI Mobility Radeon 9600 s 64 MB video pamětí postavené na procesoru ATI Mobility FireGL T2 s podporou OpenGL a technologií Flexview, díky čemuž můžete využít plochu obrazovky k náročným grafickým aplikacím, prostorovým prezentacím nebo hraní nejnovějších her.

  

Grafický čip ATI Radeon 7500     Logo ATI

Narozdíl od předchozích řad notebooků ThinkPad jsou v nabídce dodávaných procesorů Pentia M 735 a M 745 s jádrem Dothan disponující cache druhé úrovně (L2) o velikosti 2 MB. Podle testů, které byly s Dothanem provedeny, předstihl staré jádro Pentium M "Banias” s překvapujícím náskokem, který je připisován zvýšení cache o 1 Mb a nové 90nm technologii, jež umožňuje vměstnat na stejný prostor o 70 milionů tranzistorů navíc. Frekvence procesorů osazovaných do nových notebooků je taktována na 1,7 GHz , resp. 1,8 GHz. Díky shodnosti patice se starým procesorem s jádrem Banias lze získat i modifikaci s L2 Cache o velikosti 1Mb, což sníží mírně výkon a ušetří vaší peněženku. Nepopiratelnou výhodou nového jádra je malý energetický nárok, čímž se prodlouží výdrž baterií.

Modely jsou osazeny procesorem Pentium s jádrem Dothan         Pentium s Dothanem

Pevné disky jsou nabízeny s kapacitami 30Gb, 40Gb nebo 80Gb a rychlostí 4200 rpm (u 30 GB) nebo 5400 rpm (u větších disků). Operační paměti mají rozsah od 256 Mb (v nejnižší konfiguraci) až po úctyhodných 2Gb.

Ultratenká mechanika

Na poli optických mechanik udělalo IBM skutečně velký krok kupředu a 9,5 mm modul Ultrabay Slim Drive, jež přibalil do svých modelů je toho důkazem. Společnost IBM je celkově prvním výrobcem, který se rozhodl otestovat tyto ultratenké mechaniky a osazovat je do svých počítačů. V modelech T42 a T42p uvádí možnost zapojení nové jednotky ThinkPad Multi-Burner Ultrabay Slim Drive, což je jedna z funkčně nejbohatších DVD vypalovaček dostupných na trhu.

Nejtenčí mechanika na trhu

Spojení se světem

Spojení se světem vám na modelech řady ThinkPad T-Series zaručí Gigabitový Ethernet, bezdrátová technologie WiFi standardu 802.11b nebo 802.11b/g (podle konfigurace) a také Bluetooth. Součástí obou nových modelů je softwarové řešení IBM Access Connections 3.0, které ukládá nastavení bezdrátových a pevných sítí a zjednodušuje uživateli přecházení mezi nimi.

Série ThinkPad T disponuje také Bluethoot

Dobrou volbou pro připojení vašeho notebooku k internetu přes síť mobilního operátora je karta GPRS I-Tec, jejíž recenzi naleznete ZDE.

Bezpečnost a nové technologie

S novými modely jsou dodávány i vylepšené technologie na zvýšení bezpečnosti systému a odstranění případných potíží. Balík IBM Rescue and Recovery with Rapid Restore poskytuje soubor nástrojů pro samočinnou obnovu, která pomůže uživateli diagnostikovat problém, získat nápovědu a obnovit počítač po zhroucení softwaru. Díky systému Active Protection System lze zabránit poškození disků pří náhlém spadnutí systému. Systém v takovém případě zastaví diskové hlavy pro čtení a zápis. Další soubor technologií je určen pro snadné zálohování dat a snadnému diagnostikování práce operačního systému. Díky několika stupňům ochrany je prakticky vyloučené, aby se ztratila jakákoliv data.

Logo IBM

Cena a využití

Cena základního modelu T42 začíná na 69.990 Kč (včetně DPH). Tato modifikace obsahuje procesor Pentium M 735, operační paměť o velikosti 256 MB, pevný disk o kapacitě 40 GB a DVD optickou mechaniku. Cena konfigurace s procesorem Pentium M 745, 512 MB operační paměti a 80 GB pevným diskem začíná od 89.990 Kč. Model s 15-ti palcovým displejem začíná na hranici 94.990 Kč.

Nová řada od IBM je určena především těm, kteří shánějí reprezentativní notebook v elegantním provedení spojený s precizní funkčností. Mdely série ThinkPad T najdou své uplatnění na konferencích, profesionálních prezentacích nebo jako pracovní prostředek pro manažery, kteří často cestují.


Technické údaje

Procesor:T40/41: Intel Pentium M 1,3 - 1,7GHz , 1MB L2 Cache.

T41p: Intel Pentium M 1,7GHz, 1MB L2 Cache.

Paměť: 256/1024MB standard, max. 2 GB, PC2100 DDR SDRAM

Disketová mechanika: USB 3,5" 1,44MB volitelně.

Optická mechanika: standardně DVD ROM nebo DVD ROM/CD-RW v modulární šachtě, bootovací. Výměna mechanik v modulární šachtě je možná i za chodu (hotswap).

Harddisk: 30GB, 40GB, 60GB, vyměnitelný, S.M.A.R.T., podpora druhého HDD (přes volitelný adapter v modulární šachtě), 4 200, 5 400 nebo 7 200rpm, chráněn HDD Shock Absorberem a IBM Active Protection systémem (při náhlách otřesech a změnách polohy zaparkuje HDD).

Displej: 14,1" XGA (1024x768) TFT, 14,1" SXGA+ (1400x1050) TFT.Grafika:

T40/41: modely s rozlišením XGA mají ATI Mobility Radeon 7500, 4 x AGP, 32MB DDR video SDRAM,

modely s rozlišením SXGA+ mají ATI Mobility Radeon 9000, 4 x AGP, 32MB DDR video SDRAM,

T41p: ATI Mobility FireGL T2, AGP 4X, 128MB DDR video SDRAM, podpora OpenGL.Video vstup a výstup: S video out.Audio: 16bit, podpora SoundBlaster Pro, stereo reproduktory 1W, mechanické ovladače hlasitosti a zvuku.

Sloty pro PC karty: 2x typ I, 2x typ II nebo 1 x typ III, CardBus 32-bit, PCMCIA 2.1.Porty: 2 x USB (2.0), 1 x paralelní, ext. monitor, RJ-11 (modem), RJ-45 (Ethernet), IRDA 4Mbps., S-video out, dock/portreplikátor, audio, sluchátka, line-out, mikrofon/line-in.Modem: Všechny modely obsahují homologovaný modem.Ethernet: Všechny modely jsou vybaveny síťovou kartou 10/100, některé z modelů T40 kartou 10/100/1000

WiFi (IEEE 802.11b): Některé modely obsahují Mini PCI 802.11b wireless nebo Mini PCI 802.11a/b/g wireless, antény jsou umístěné v horní části rámu displeje, WiFi certifikace. U modelů, které WiFi mini PCI neobsahují, je možné volitelně High Rate Wireless PC card.

Bluetooth: Některé modely obsahují, ostatní volitelně Bluetooth PC Card II nebo Bluetooth USB adapter.Replikátor portů: volitelný ThinkPad Port Replicator II (společný pro řady A, T, R a X Series).

Dokovací stanice: volitelný ThinkPad Dock II (společný pro řady A, T, R a X Series).

Záruka: Mezinárodní 3 roky.

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy